Suport vital bàsic (SVB)

El Suport Vital Bàsic és un conjunt de maniobres que permeten identificar si una persona està patint una parada cardiorespiratòria i aplicar amb ella una substitució temporal de les funcions respiratòries mitjançant les dites maniobres fins que la víctima pugui rebre atenció mèdica.

El SVB es recomana iniciar-lo l’abans possible, ja que cada minut que passa la víctima pot arribar a patir més risc de mort. El principal objectiu d’un  Suport Vital Bàsic és el de restablir les funcions vitals bàsiques aconseguint l’oxigenació dels teixits.

La importància d’un Suport Vital Bàsic

La major part de la població reconeix no tenir un coneixement suficient per a poder aplicar un SVB de forma correcta. És un error molt comú en la majoria de societats, ja que un coneixement d’aquestes maniobres permet donar més tranquil·litat a la persona que està patint una parada cardiorespiratòria.

Controlar els nervis davant una situació així és la clau per portar a terme de forma correcta el SVB, ja que aquest manca de complexitat a l’hora d’executar-lo. Com contrapartida estem parlant d’una acció decisiva que declina entre la vida i la mort d’una persona.

Com aplicar una maniobra de Suport Vital Bàsic?

Garantir la seguretat

Ens aproparem a la víctima vigilant que no hi hagi perills, com pot ser el trànsit de vehicles, enderrocs, etc. Assegurarem la zona, si ens trobem en una carretera, farem ús dels triangles d’emergència per assenyalar o si ens trobem en una via pública, intentarem donar espai al perímetre on es troba la víctima.

Activarem el sistema d’emergències

Explicarem clarament el lloc on ens trobem i la situació en la qual ens hem trobat. Si estem acompanyats demanarem que truqui al 112 i li direm que vagi a buscar un DEA. Si estem sols trucarem al 112 (si és necessari deixant sola a la víctima). Activarem el mans lliures del mòbil per facilitar la comunicació entre l’operador del 112.

Aquest és un dels primers passos a seguir, ja que mentre acudeixen els serveis mèdics professionals nosaltres podem aplicar el mecanisme de Suport Vital Bàsic per mantenir-la amb vida.

Comprovar si la víctima respon

Si considerem que està CONSCIENT i respirant, seguirem els següents passos:

  • Deixarem a la víctima en la posició que l’hem trobada.
  • Valorarem les lesions o problemes mèdics que pugui tenir.
  • Si és necessari, activarem el sistema d’emergències mèdiques trucant al 112.
  • Revalorarem a la víctima regularment.

Si considerem que està INCONSCIENT, seguirem els següents passos:

  • Col·locarem a la víctima de panxa enlaire.
  • Obrirem la via aèria realitzant la maniobra front-mentó, amb una mà al front i els dits índex i mig de l’altra mà al mentó.

Comprovarem si respira amb normalitat

Mantenint la maniobra front-mentó i mirant cap als peus de la víctima, aproparem la nostra galta a la seva boca observant si la víctima respira amb normalitat durant un màxim de 10 segons.

  • Si respira amb normalitat col·locarem a la víctima en posició lateral de seguretat (PLS) i després activarem el sistema d’emergències mèdiques trucant al 112. Fins que no arribi l’ambulància seguirem controlant que la víctima respiri.
  • Si no respira amb normalitat o no respira considerarem que té una respiració anormal o agònica quan la víctima faci glopades sense desplaçament del tòrax. S’entendrà com que la víctima no respira. Col·locarem a la víctima en una superfície ferma (exemple: el terra) i panxa enlaire.

Iniciarem les compressions toràciques

Tota víctima que pateix una parada cardiorespiratòria necessita que la sang flueixi pers òrgans vitals, això ho aconseguirem realitzant unes compressions al mig del pit.

Després de les 30 compressions realitzarem 2 insuflacions. Immediatament després, tornarem a realitzar 30 compressions, seguint la seqüència 30:2. En cas que hi hagi més d’un reanimador, es rellevaran  cada 2 minuts evitant la interrupció de les compressions entre relleus.

COMPARTE ESTE POST