RCP bàsic

Segons l’Estudi Cardioprotección a Espanya 2016 realitzat per B+Safe en col·laboració amb la Fundació Espanyola del Cor, només el 30% dels espanyols sap realitzar la reanimació cardiopulmonar.

L’aturada cardíaca mata al voltant de 30.000 persones a Espanya cada any. La supervivència se situa entorn del 5% però podria augmentar al 15% si es practiquen les maniobres de RCP, i fins al 30% si hi ha un programa de desfibril·ladors. Això significa entre 4.500 i 9.000 morts menys a l’any només al nostre país.

Existeix la possibilitat que en algun moment es presenti la necessitat de realitzar una reanimació cardiopulmonar i s’ha de conèixer en què consisteix i el seu procediment. La supervivència d’una aturada cardíaca depèn en gran manera que es realitzin una sèrie d’accions encadenades que poden dur a terme les persones que hi ha al voltant de qui sofreix l’atur.

Doncs bé, Què és un RCP bàsic?

És un procediment d’emergència per a salvar vides que es realitza quan algú ha deixat de respirar o sofreix un atac cardíac, en les quals la respiració o els batecs del cor d’una persona s’han detingut.

Com fer un RCP Bàsic?

És important reconèixer si existeix parada cardiorespiratòria quan algú cau a terra i no respon. En cas de no respirar o no tenir pols cal iniciar una sèrie de passos per a verificar si la víctima està en parada cardiorespiratòria.

El primer que cal fer és comprovar si la víctima està conscient. En cas afirmatiu, la deixem en la posició en la qual l’hem trobat i telefonem al 112. Esperarem que arribin els serveis d’emergències i la reavaluem contínuament. En cas de no respondre, es col·loca la persona tombada d’esquena al sòl i obrirem la via aèria utilitzant la maniobra front-mentó per a verificar que no tingui res que no li permeti respirar.

En segon terme, ens fixarem si hi ha moviments toràcics, escoltarem si fa soroll en respirar o si notem la respiració amb la galta o la mà. Si respira amb normalitat, continuarem reavaluant la víctima puntualment fins que arribin els serveis d’emergències. En cas que no respiri, cridarem als serveis d’emergències i indicarem ben clar el lloc on estem i que estem amb una víctima d’una possible parada cardiorespiratòria.

És indispensable que la sang continuï fluint pels òrgans i s’aconsegueix mitjançant les compressions toràciques. Cal agenollar-se al costat de la víctima amb la finalitat de poder realitzar una reanimació cardiopulmonar bàsica, col·locarem el taló d’una de les nostres mans en el centre del pit de la víctima i el taló de l’altra mà sobre la primera i entrellaçarem els dits. Finalment, amb un ritme de 100 a 120 compressions per minut pressionarem el pit de la víctima ininterrompudament. Si segueix amb falta de reanimació cardiopulmonar, cal continuar fins a notar signes de moviment o fins que el personal mèdic d’urgència prengui el control. Si per contra sí que estàs capacitat en reanimació cardiopulmonar, obre les vies respiratòries i proporciona respiració de rescat.

Finalment, després de 30 compressions es realitzen 2 respiracions de rescats en les quals hem de veure com s’infla el pit per valorar que l’estem fent correctament.

A Neosalus volem oferir-te la millor caridoprotecció per a tu i els teus per a proporcionar una atenció ràpida enfront d’aquesta mena de problemes. Demana’ns més informació telefonant al 900 52 56 78 i resolem tots el teu dubtes i preguntes.

COMPARTE ESTE POST