Que és una parada cardíaca i com es pot detectar?

Que succeeix quan es produeix una parada cardíaca?

Quan parlem d’una parada cardíaca fem referència a una pèrdua brusca del pols i el coneixement, això és causat per una fallida sobtada de la capacitat que té el cor per bombejar de forma efectiva la sang al cervell i a la resta de l’organisme.

Això normalment és causada per arrítmies mortals derivades d’anomalies del sistema elèctric del cor.

En primer lloc, la persona que està patint una parada cardíaca perd el pols i, a continuació el coneixement i la capacitat de respirar. És important tenir-ho en compte a l’hora d’oferir auxili, ja que haurem d’intentar restablir la funció natural del cor a través d’una reanimació cardiopulmonar.

Si no es tracta de forma immediata la persona que ho està patint, és molt possible que aquesta parada cardíaca pugui portar a la mort. Amb una atenció mèdica adient i ràpida s’augmentarà la possibilitat de supervivència.

 

Causes d’una parada cardíaca

Les causes per les quals pots patir una parada cardíaca poden ser diferents tenint en compte la salut del pacient i les seves patologies prèvies.

La principal freqüència cardíaca que es produeix en el moment de la parada cardíaca és una arrítmia en la càmera inferior del cor. Els impulsos elèctrics que es produeixen serien ràpids i desiguals i produeixen que el ventricle vibri de manera inútil en lloc de bombar sang que seria la seva funció ideal.

Una parada cardíaca sobtada pot produir-se en persones que prèviament no hagin presentat malalties cardíaques. No obstant això, existeixen diferents afectacions cardíaques que poden desencadenar a una parada cardíaca sobtada.

Factors de risc d’una parada cardíaca

La parada normalment es relaciona amb la malaltia de les artèries coronàries, aquests mateixos factors també poden produir el risc de patir una parada cardíaca sobtada. Alguns d’aquests factors també poden ser: el tabaquisme, la pressió arterial, el colesterol, entre d’altres.

Altres factors que també poden afectar són haver patit episodis previs de parada cardíaca o tenir antecedents familiars que hagin patit algun episodi. També pot afectar els antecedents personals o familiars d’altres malalties cardíaques com trastorns del ritme cardíac, defectes cardíacs congènits o insuficiència cardíaca.

És important tenir en compte que la mala alimentació és un factor que pot ser decisiu. Tenir una dieta amb un alt contingut en grasses saturades i no realitzar cap mena d’esport pot afavorir l’aparició d’aquests episodis cardíacs.

Les apnees de la son solen afavorir també com a factor determinant a patir una parada cardíaca.

Com prevenir els riscos de parada cardíaca sobtada

La prevenció bàsica que es pot dur a terme per un mateix és cuidant-se. Això inclou, treure’s l’hàbit de fumar en el cas que es tingui, mantenir un pes saludable, fer esport de forma regular i portar una dieta saludable baixa en grasses saturades i alta en fruita i verdura (es recomana almenys 5 peces al dia).

Fer visites al seu mèdic de forma periòdica i seguir les seves indicacions en el cas d’iniciar algun tractament per la diabetis o la pressió arterial, també pot ajudar a minimitzar aquests riscos.

Diferencia entre un atac cardíac i un par cardíac

Un atac cardíac és el mateix que un infart. Aquest òrgan és el que s’ocupa de bombar la sang perquè aquesta pugui arriba a tot el cos, distribuint l’oxigen a totes les seves cèl·lules. Quan es pateix un par cardíac, el cor pot continuar latent però la sang no arriba de forma correcta al cor.

Un par cardíac en canvi, produeix que els pulmons deixin de funcionar i el ritme i els batecs del cor es vegin alterats provocant arítmies.

COMPARTE ESTE POST