Com hem de reaccionar davant d’un ennuegament?

Quan el cervell no rep oxigen durant més de quatre minuts, es pot produir dany cerebral permanent i, en el pitjor dels casos, la mort. Saber com actuar en presència d’algú que s’està ofegant ja sigui per obstrucció d’algun aliment o un altre element és crucial.

Primer de tot, has de saber a si la persona que s’està ennuegant té algunes dificultats per a respirar però encara pot parlar o té tos forta, el millor és no fer res, ni tan sols colpejar l’esquena com se sol fer. La pròpia tos ja funciona com a mecanisme d’expulsió de l’element obstructiu. No obstant això, quan es dóna una ennuegada major, en el qual la persona té dificultats òbvies per a respirar, el millor és actuar amb rapidesa i dur a terme les tècniques de primers auxilis.

Tipus de primers auxilis en cas d’ennuegament

Existeixen una sèrie de tècniques de primers auxilis que has de dur a terme davant d’un ennuegament. Te les descrivim a continuació:

Maniobra de Heimlich

Aquesta maniobra és una de les més conegudes i una de les principals reaccions quan algú s’està ennuegant. Aquesta tècnica es pot usar mentre la persona està recolzada, asseguda o dempeus.

Si la víctima està conscient i asseguda o dempeus, col·loca’t darrere d’ella i envolta la seva cintura amb els teus braços. Col·loca el costat del puny corresponent al polze en el centre de l’abdomen, just sota l’extrem inferior de l’estèrnum i pren-lo amb la teva altra mà. Pressiona cap a dins amb compressions ràpides i ascendents i repeteix-les fins que l’objecte sigui expulsat amb tos o la persona comenci a respirar o tossir.

Tracció mandibular i aixecament de la llengua

Aquesta és una altra de les tècniques de primers auxilis en cas d’ennuegament. A vegades, la falta d’oxigen pot fer perdre el coneixement. Si és el cas i la víctima està inconscient, recolza-la en el sòl boca amunt i intenta realitzar la tècnica de tracció mandibular i aixecament de la llengua. Per a això, obre-li la boca amb el polze pressionant la llengua: així evitarem que la llengua s’allunyi de la part posterior de la gola i podrem buidar les vies respiratòries. Si podem veure l’objecte causant de l’ennuegada, hem d’intentar retirar-lo sempre que sigui possible. Sobretot, fes-ho amb cura, ja que podries empènyer l’objecte encara més a baix i provocar una altra obstrucció.

Si segueix sense respirar, inclina suaument el cap de la víctima cap endarrere i aixeca-li la barbeta. Llavors hauràs de procedir a la respiració assistida, o com es coneix col·loquialment, al boca a boca. Col·loca la teva boca sobre la de la víctima, tanca-li el nas estrenyent amb els dits i dóna dues glopades lentes d’aire que durin d’un segon i mig a dos cadascuna per a omplir els pulmons. Després, posa la base de la palma d’una de les teves mans en la línia mitjana entre el melic i la caixa toràcica de la víctima i col·loca l’altra mà sobre la primera. A continuació, pressiona ferm però suaument l’abdomen i realitza de sis a deu compressions ràpides cap a dins i cap amunt.

Repeteixi els passos fins que la víctima torni a respirar o arribi l’ajuda d’emergència.

Reanimació cardiopulmonar (RCP)

La reanimació cardiopulmonar és un altre procediment de primers auxilis que s’ha d’utilitzar únicament quan la víctima no té pols, la qual cosa indica que el seu cor ha deixat de bategar. La RCP implica la compressió del tòrax pressionant amb la base del palmell de la mà sobre la meitat inferior de l’estèrnum. Aquestes compressions han d’administrar-se durant un període d’aproximadament quatre segons en grups de cinc, seguides d’una glopada d’aire suau aplicada boca a boca. Aquesta tècnica pot ajudar a què la víctima continuï respirant i la sang circuli fins que arribi l’ajuda d’emergència.

Aquesta tècnica, no obstant, ha de ser realitzada per algú que hagi rebut capacitació específica. Per aquest motiu és tan important formar-se per saber actuar en cas d’emergència i garantir un ambient cardioprotegit.

És important que recordis que, si bé aquestes tècniques poden salvar vides, NO reemplacen un curs certificat de primers auxilis o una formació adequada que t’ancorarà la reanimació boca a boca i la tècnica RCP. A Neosalus comptem amb el LifeVac, un equip d’emergències dissenyat per a actuar ràpidament en cas d’ennuegada que, mitjançant succió, allibera una obstrucció en la via aèria de la víctima quan s’ha seguit sense èxit el protocol d’ennuegada. Si tens qualsevol pregunta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres, i recorda: els teus coneixements en primers auxilis són clau davant una ennuegada!

COMPARTE ESTE POST