Normativa d’espais públics cardioprotegits

Quina és la normativa que regula els espais cardioprotegits

La normativa d’Espais Cardioprotegits es troba dins la legislació autonòmica junt amb l’increment de la conscienciació de les persones i la facilitat de la utilització dels desfibril·ladors ha afavorit al desenvolupament d’espais públics cardioprotegits.

Actualment, ja són set les comunitats autònomes en les quals és obligatòria la seva instal·lació i correcte manteniment per poder garantia el bon funcionament i conservar en bon estat tant els desfibril·ladors automàtics (DEA) com el semiautomàtic (DESA) fora de l’àrea sanitària.

A causa de l’ús ocasional dels desfibril·ladors, sobretot en espais públics cardioprotegits, el manteniment d’aquests és obligatori perquè funcionen perfectament quan hi hagi una urgència. Per garantir el compliment de la normativa, la llei estableix que el manteniment dels equips va a carrer dels organismes públics i provats que els han instal·lat i que han de seguir en tot moment les instruccions que ofereix el fabricant.

 Legislació sobre desfibril·ladors

El 2009, el Govern espanyol va dissenyar les bases per la regularització dels equips i ho va recollir al Real Decret 365/2009, del 20 de març. En el que s’estableixen les condicions i requisits mínims de seguretat i qualitat pel que fa a la utilització d’aquests equips fora de l’àmbit sanitari.

Tot i la importància que tenen aquests dispositius, la legislació espanyola no va plantejar un sistema homogeni a escala nacional que obligués a haver de fer una instal·lació aquests equips i fer-se càrrec del manteniment en àrees amb una gran afluència de gent, sinó que va cedir aquesta competència a les Comunitats Autònomes per a la seva autogestió i regularització.

 

És obligatori impartir informació al personal no sanitari?

La normativa sobre espais cardioprotegits indica que s’ha de proporcionar la formació a personal no sanitari, i són les CCAA qui l’han de regular. Aquest també autoritzaran a les entitats públiques i privades a oferir la captació bàsica per a actuar enfront una situació d’emergència provocada per una parada cardiorespiratòria i poder retornar el ritme al batec del cor.

Neosalus és un centre acreditat per impartir la formació necessària sobre la utilització de desfibril·ladors semiautomàtics i tècniques de primers auxilis, a més a més d’oferir diversos plans de manteniment.

Les malalties cardiovasculars constitueixen un dels problemes de salut més importants per a la població, sent així la fibril·lació ventricular la gran responsable de les parades cardíaques. Així i tot, existeixen entre un 70% i un 90% de recuperació si es provoca una desfibril·lació durant el primer minut de l’atac cardíac.

Que és el sistema Cardiolive?

Cardiolive és un software creat amb la finalitat de poder gestionar en temps real la ubicació de desfibril·ladors en espais públics.

Aquest sistema funciona a través d’una aplicació intel·ligent que permet tenir constància dels desfibril·ladors instal·lats en espais públics. L’eina pot avisar automàticament als serveis d’emergència quan s’obre la porta de la vitrina del desfibril·lador i indica la seva posició geogràfica gràcies al sistema GPS que porta implantat.

Cardiolive funciona amb totes les marques de desfibril·ladors, també manté actualitzada la llista de persones associades a cada dispositiu i indica aquelles que han rebut formació prèvia per a poder fer ús d’ell. La formació ha d’anar-se renovant de forma periòdica per la qual cosa el sistema envia notificacions com a recordatori perquè la persona sàpiga que ha de tornar-la a fer.

COMPARTE ESTE POST