Practica esport de manera segura

Com podem practicar esport de manera segura?

Practicar esports és bo per als nens i per als adults, tan físicament com psicològicament. Els esports poden millorar la coordinació física, l’estat físic i l’autoestima. Però sempre s’ha de buscar la pràctica de l’esport segur.

S’entén com a esport segur un entorn on els atletes poden entrenar i competir en un context saludable i solidari; un entorn respectuós, equitatiu i lliure de totes les formes d’assetjament i abús.

Consells per a una pràctica segura de l’esport

A continuació, llistem un conjunt de consells que permetrà millorar el nostre rendiment esportiu a llarg termini, tanmateix alhora minimitzar el risc de sofrir un episodi de lesió o problemes mèdics mentre practiquem esport.

Activitats prèvies per a preparar-nos adequadament per a la pràctica esportiva:

Abans de qualsevol activitat física, s’ha d’escalfar, ja sigui trotant una mica, nedant a poc a poc o realitzant moviments sense molta càrrega, per a posteriorment estirar i preparar el cos davant moviments que requereixin major esforç.

Bona hidratació i una bona alimentació:

Quan es practica esport, un ha de prendre el temps per a estirar i hidratar-se després dels exercicis, i relaxar el cos per a tornar de manera gradual a l’estat de repòs. A més, també és imprescindible seguir un bon pla alimentari. No és recomanable exercitar-se amb l’estómac buit.

Mantenir una bona rutina:

Per a rendir de manera òptima durant la pràctica esportiva a llarg termini és important mantenir una bona rutina per a poder excedir en la pràctica d’un esport. Entre els factors que permeten mantenir una bona rutina, destaca el dormir 8 hores (aproximadament) seguides diàriament. El descans és necessari per a millorar l’acompliment en l’activitat física.

Practicar esport en espais segurs i adaptats per a emergències mèdiques:

Cuidar els aspectes del nostre dia a l’hora de practicar esport permetrà que nosaltres rendim millor. Ara bé, no tot és a les nostres mans. Practicar esport en un espai segur i adaptat per a emergències mèdiques no sols influeix indirectament en el teu rendiment (ja que saber que un està practicant esport en un espai on no corre perill permetrà que un jugui amb calma i relaxat, millorant el seu rendiment) sinó que també permetrà actuar de manera correcta i ràpida a qualsevol emergència mèdica que pugui succeir.

Per a poder catalogar un especio esportiu com a espai cardioprotegit s’ha d’instal·lar algun tipus d’equip o infraestructura que permeti respondre amb facilitat i seguretat davant situacions complicades com poden ser atacs cardiovasculars o morts sobtades mentre es practica un esport.

El desfibril·lador automàtic, el rei

Sens dubte, quan algú pensa en un espai esportiu adaptat per a emergència esportiva un pensa en un DEA, o millor conegut com el desfibril·lador automàtic. Un desfibril·lador automàtic és un aparell de cardioprotecció que permet salvar vides. Aquests equips mèdics són portàtils i lleugers i administren descàrregues elèctriques amb les quals es reverteixen les parades cardiorespiratòries de manera automàtica.

Un desfibril·lador automàtic ha d’usar-se quan les víctimes d’una emergència mèdica es troben en estat inconscient i que no respiren o ho fan de manera erràtica. Aquests propis equips aniran donant indicacions per veu amb missatges referents sobre com i on s’han d’aplicar els pegats elèctrodes sobre el pacient.

Oferir cardioprotecció

Cada vegada, més espais esportius estan apostant per instal·lar els equips necessaris per a catalogar l’espai com cardioprotegits sigui per llei o per mesura pròpia. És important que totes les organitzacions i espais disposin d’un desfibril·lador automàtic.

Les condicions en les quals es realitzen la majoria de les activitats físiques poden ser susceptibles de causar les morts sobtades. Aquestes succeeixen de manera sobtada i mai sabem en quin moment podem trobar-nos davant una d’ells.

Per això, des de Neosalus tenim la visió, missió i objectiu de dotar a tots els espais esportius amb un equip per a oferir protecció cardiovascular.

COMPARTE ESTE POST