Desfibril•ladors: com s’usen?

Què és un desfibril·lador?

Un desfibril·lador és un aparell que subministra descàrregues elèctriques al cor a través de la paret toràcica. Gràcies als sensors dels quals disposa, aquest dispositiu és capaç d’analitzar el ritme cardíac, determinar quan és necessari procedir a la descàrrega i conèixer a quin nivell d’intensitat s’ha de realitzar.

La funció principal d’aquest aparell és restaurar el ritme cardíac d’un pacient que acaba de sofrir un atac al cor. En aquestes situacions, el factor temps és determinant, per la qual cosa és recomanable que no sols els professionals sanitaris disposin d’un, sinó que les empreses també comptin amb aquests elements per a poder salvar vides.

Com hem d’utilitzar un desfibril·lador?

En aquest article us volem explicar com funciona un desfibril·lador i com ha d’utilitzar-se en cas d’emergència.

El primer pas és posar en marxa el desfibril·lador. Alguns el faran automàticament en obrir la tapa, en uns altres s’haurà de prémer el botó d’encendre. Si en arribar amb el desfibril·lador a la víctima, algú està realitzant el Suport Vital Bàsic han de continuar-se les compressions mentre es col·loquen els elèctrodes sobre el pit.

Col·locarem els suports sobre el pit nu de la víctima, normalment tenen retolada la seva posició: Un, en la part dreta del tòrax sota la clavícula, al costat de l’estèrnum. L’altre, en la part esquerra, sota el pit, en la zona de les costelles. Una vegada col·locats, el desfibril·lador analitzarà el ritme cardíac, durant aquest procés és molt important que ningú toqui la víctima.

Si el desfibril·lador ens diu que hem d’administrar una descàrrega, ens tornarem a assegurar que ningú toca a la víctima, i premerem el botó de descàrrega. Immediatament després, iniciarem el Suport Vital Bàsic. Si el desfibril·lador ens diu que NO hem d’administrar una descàrrega, iniciarem immediatament el Suport Vital Bàsic de nou. Cada 2 minuts, el desfibril·lador ens farà detenir el Suport Vital Bàsic per a tornar a analitzar el ritme, i realitzar o no una descàrrega (segons indiqui l’aparell).

RCP post descarrega

És indispensable que continuem amb les tècniques de reanimació fins que: la víctima respiri amb normalitat, obri els ulls o es mogui, un professional sanitari ens ho digui.

Per a realitzar una correcta RCP, s’han de seguir els següents passos:

  • El primer pas l’has d’efectuar col·locant la base dels palmells de les teves mans sobre el centre del pit de la víctima. Amb una mà sobre l’altra, mantingues ben estirats els colzes i ves realitzant el moviment de dalt cap avall. Has d’utilitzar tot el pes del teu cos, pressionant per a comprimir el pit, al voltant d’uns cinc centímetres. Repeteix aquest moviment amb fermesa a un ritme de 100 a 120 compressions per minut.
  • Després de completar aquest procés, arriba el segon. Normalment, si ja estàs capacitat en la tècnica de RCP, després de les primeres 30 compressions, obre les vies respiratòries. Per a això, has d’inclinar el cap de la persona i aixecar el seu mentó.
  • Comença col·locant el palmell de la teva mà en el seu front i, suaument, mou el seu cap cap endarrere. Després, amb la teva altra mà, aixeca el seu mentó cap endavant. Així evites que la llengua impedeixi el pas de l’aire als pulmons.
  • Finalment, en la respiració per rescat pots proporcionar oxigen al pacient per la boca o pel nas. En aquest últim, sempre en el cas que la zona de la boca estigui lesionada i no es pugui actuar sobre ella. Si aquesta circumstància no es presenta, estreny les fosses nasals i inicia el boca a boca, unint la teva amb la seva. Després de la primera insuflació, mira si el pit s’eleva per a donar una segona. En cas que no succeeixi això, repeteix la maniobra d’obrir vies respiratòries i intenta una altra vegada donar-li oxigen.

Aquest cicle de compressió-obertura-respiració l’has de repetir. És a dir, 30 compressions més dues aportacions d’aire. Així fins que la persona recuperi la consciència o mogui algun múscul. O fins que disposis d’un desfibril·lador extern automàtic per a aplicar-lo segons les instruccions.

COMPARTE ESTE POST