Desfibril•lador automàtic, tot el que necessites saber

Què és un desfibril·lador automàtic?

Un desfibril·lador automàtic és un aparell de cardioprotecció que permet salvar vides. Cada vegada és més important conèixer el seu funcionament, ja que ajuden a intervenir en situacions d’emergència. Aquests equips mèdics són portàtils i lleugers i administren descàrregues elèctriques amb les quals es reverteixen les parades cardiorespiratòries de manera automàtica.
Aquests equips electromèdics quan detecten un ritme cardíac que requereix xoc elèctric l’executen de manera automàtica prèviament avisant amb indicacions per veu. Aquestes descàrregues s’han de realitzar a través de la paret toràcica, compten amb sensors integrats en els pegats que s’encarreguen d’analitzar el ritme cardíac així com d’establir en què moment és necessària la desfibril·lació i el nivell que s’ha d’aplicar.

Els desfibril·ladors automàtics poden utilitzar-se per personal mèdic no autoritzat ja que és un aparell molt senzill que va indicant els passos a seguir per veu. No obstant això, és important tenir algunes nocions bàsiques quant al seu ús.

Per a què serveix un desfibril·lador?

A Espanya s’estima que ocorre una mort sobtada cada 20 minutos, per això, és important que les empreses tant públiques com privades comptin amb desfibril·ladors per a poder actuar en cas d’emergència. Aquests aparells són imprescindibles en la cadena de supervivència per a revertir una parada cardiorespiratòria.
Els desfibril·ladors serveixen per a restaurar una arrítmia maligna en un pacient que acaba de sofrir un atac cardíac. Els seus elèctrodes permeten analitzar el ritme cardíac de la persona i, sobre la base d’aquest, administrarà una descàrrega o una altra per a restablir-lo i retornar-lo a la normalitat.

Com funcionen els desfibril·ladors automàtics?

Els desfibril·ladors tenen un funcionament simple permetent que els pugui utilitzar qualsevol persona sense necessitat de tenir una formació prèvia. No obstant això, es recomana fer un curs de primers auxilis de Suport Vital Bàsic per a saber com fer ús dels DEA i incrementar la possibilitat de supervivència de la víctima.
Els desfibril·ladors automàtics analitzen i restauren el ritme cardíac del pacient a través de pegats elèctrodes adhesius. L’ordinador del desfibril·lador llança un avís a l’operador sobre la possible descàrrega.
Una vegada l’està en posició RCP (mirant cap amunt), el DEA es connecta a la víctima mitjançant elèctrodes adhesius col·locats segons les indicacions que trobem dins de la funda del desfibril·lador una vegada l’obrim. L’aparell registra l’electrocardiograma i identifica els ritmes cardíacs mitjançant els pegats col·locats en el pit i s’aconsegueix fer la descàrrega elèctrica al cor.

Quan usar un desfibril·lador automàtic?

Els desfibril·ladors automàtics s’han d’utilitzar en víctimes inconscients i que no respiren o que no estan respirant de manera normal. Aquests aniran donant indicacions per veu amb missatges referents sobre com i on s’han d’aplicar els pegats elèctrodes sobre el pacient. També ens aniran informant sobre la càrrega que s’aplicarà.
És important no tocar a la víctima mentre s’analitza o s’efectua la descàrrega per a evitar així que la persona que està oferint auxili es vegi perjudicada.

Quins coixinets utilitzar?

Encara que tots els DEA estan encarats més per al seu ús en adults també existeixen paletes pediàtriques que modifiquen el la intensitat de la descàrrega i l’adapten per a nens. Els elèctrodes per a adults es poden començar a usar en nens majors de 8 anys.
També és possible fer ús dels elèctrodes per a adults en nens menors de 8 anys, però s’han d’usar de manera diferent a les indicades en el desfibril·lador, es recomana posar una en el pit i una altra a l’esquena perquè no entrin en contacte.

Oferir cardioprotecció

La importància de disposar d’espais cardioprotegits cada vegada és major, per això, és important que totes les organitzacions i espais disposin d’un desfibril·lador automàtic.

Les morts sobtades succeeixen de manera sobtada i mai sabem en quin moment podem trobar-nos davant una d’elles. Aquests equips són cada vegada més demandats permetent així oferir cardioprotecció tant en llocs públics com privats.

COMPARTE ESTE POST