Desfibril·lador automàtic o semiautomàtic, quin escollir?

Tenir un espai cardioprotegit significa tenir operatiu un desfibril·lador, i que aquest està llest per a usar-se en cas d’emergència. No obstant això, una dels dubtes més comuns que tenen els nostres clients és: quin tipus de desfibril·lador trio?

Existeixen dos tipus de desfibril·ladors: els desfibril·ladors automàtics i els desfibril·ladors semiautomàtics. Normalment, a Espanya la majoria de les instal·lacions en espais cardioprotegits són de desfibril·ladors semiautomàtics.

No obstant això, i per a evitar confusions entre desfibril·ladors automàtics o semiautomàtics, has de saber que a tots dos se’ls denomina Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), d’acord amb el Consell Espanyol de Ressussitació Cardiopulmonar. Abans de decidir-te per un o per l’altre, has de saber en què es diferencien i quina és la seqüència de funcionament de cadascun. T’ho expliquem.

Diferències entre un desfibril·lador automàtic i un semiautomàtic

Tal com hem comentat, al nostre país s’instal·len principalment desfibril·ladors semiautomàtics. Això es deu a la facilitat del procés de descàrregues, ja que aquests models tenen un funcionament més ràpid, fet què s’aprecia com una diferència clau a l’hora de comparar-los amb els desfibril·ladors automàtics. Amb això, el que es busca és l’èxit total de la ressuscitació cardiopulmonar en un temps eficaç que permeti salvar la vida de la víctima.

El desfibril·lador automàtic presenta els següents avantatges:

 • Té una alta velocitat d’operació, pel què s’estalvia temps i s’augmenta la probabilitat de que la víctima recuperi el sentit.
 • El mateix dispositiu pot detectar el ritme cardíac fàcilment.
 • S’utilitzen elèctrodes adhesius, que són els encarregats de realitzar la descàrrega mitjançant una desfibril·lació remota.
 • Es pot monitoritzar el ritme cardíac.
 • En cas de ser necessari, es realitzarà una desfibril·lació automàtica de forma segura.

Els desfibril·ladores semiautomàtics, per part seva, tenen els avantatges següents:

 • Són extremadament fàcils de manejar. Així, en cas d’urgència, qualsevol persona pot usar-lo.
 • Poden atendre les parades cardiorespiratòries mentre els serveis d’emergència estan de camí.
 • Té la capacitat de salvar vides de manera fàcil.
 • Els cursos els realitzen professionals i es pot aprendre ràpid.

Com veus, tots dos compleixen la seva funció de reanimació. Així i tot, alguns equips mostren majors dificultats d’ús respecte uns altres, és més fàcil per a les persones utilitzar els models semiautomàtics instal·lats en espais públics i corporatius.

Espai cardioprotegit amb desfibril·lador

Per tal de saber quin tipus de desfibril·lador és el més indicat per aconseguir el teu espai cardioprotegit, has de tenir en compte diverses característiques que seran les que definiran quin tipus d’equip necessites:

 • Empreses, organitzacions públiques, col·legis, centres esportius i altres llocs allunyats de la ciutat on es dificulta l’arribada d’una ambulància en almenys 10 minuts, han de comptar amb un desfibril·lador lleuger, fàcil d’utilitzar i amb excel·lents garanties per a persones que no estan acostumades a utilitzar-los.
 • Els qui disposen d’entrenament per a utilitzar un desfibril·lador, com és el cas de cossos d’emergència, rescat marítim, estacions de policia i protecció civil han de comptar amb un DEA resistent i petit.
 • En el cas d’hospitals i ambulàncies, s’ha de triar el desfibril·lador en funció del nombre aproximat de salvaments.

Si tens algun dubte sobre quin tipus de DEA s’adapta millor a les teves necessitats, pregunta’ns sense compromís. Recorda que és fonamental incloure un desfibril·lador en el pla de prevenció per a comptar amb un espai cardioprotegit.

A més, a Neosalus ajudem en la formació en l’ús del DEA per a familiaritzar-se amb l’equip i garantir el bon funcionament de l’aparell a l’hora d’atendre una parada cardíaca.

COMPARTE ESTE POST