Com realitzar compressions toràciques efectives?

Realitzar compressions toràciques efectives pot permetre salvar una vida en un moment de parada cardiorespiratòria inesperada. Aquest tipus de parades consisteixen en la interrupció sobtada i requereixen un tractament proactiu, ja que del contrari la persona podria morir al moment.

Trobar-te davant d’una parada cardiorespiratòria requereix un marge d’actuació molt reduït. Per això, és important conèixer les tècniques de suport vital bàsic les quals tenen com a  finalitat substituir la funció cardíaca i la funció pulmonar amb mitjans bàsics com són les mans i la boca.

Aquestes tècniques són molt senzilles i poden realitzar-se per qualsevol persona, ja que no requereixen coneixements sanitaris específics.

Maniobres de compressió toràcica

Les maniobres de compressió toràcica pretenen aconseguir de forma manual la funció contràctil del cor perquè la sang continuï mantenint la pressió i pugui oxigenar els òrgans durant més temps.

Fins al moment en què arribi l’equip d’emergències sanitàries és convenient haver de mantenir reanimada a la persona perquè aquesta pugui restablir el ritme cardíac disminuint les seqüeles garantint la seva supervivència.

La cadena de supervivència es basa en una sèrie de passos que pretenen, en primer lloc reconèixer la situació en la qual es troba la persona i si està patint una parada cardiorespiratòria.

El següent pas que s’ha de seguir és el de realitzar la reanimació a la persona, tenint en compte que per cada minut sense massatge cardíac pot disminuït en un 10% la probabilitat de supervivència. Finalment, amb el fi d’aconseguir que el cor entri en ritme cardíac organitzat, es pot fer ús de la desfibril·lació ràpida. La taxa de supervivència que es pot arribar a aconseguir és del 50-70%.

Les compressions toràciques i les probabilitats de supervivència

Les compressions toràciques efectives poden salvar vides, la raó d’això, és que just en aquell moment la sang de l’organisme que es para segueix estant oxigenada i pot durar alguns minuts així. El massatge cardiopulmonar permet que aquest oxigen pugui seguir arribant al cor i al cervell i puguin mantenir-se les funcions vitals sense que hi hagi un dany greu a l’estructura.

Per realitzar una tècnica correcta, la persona afectada ha d’estar sobre una superfície rígida i mirant a dalt. Per altra banda, la persona que ha de realitzar les compressions ha de col·locar-se al costat de la víctima i descobrir-li el pit per poder localitzar el punt exacte on s’ha de fer el massatge cardíac.

¿Com realitzar compressions toràciques efectives?

La millor manera de realitzar compressions toràciques (RCP) és deixar el pes del cos sobre la persona afectada, és molt important mantenir els braços estesos durant tot el temps i deixar caure tot el nostre pes sobre aquests.

A continuació, s’ha de col·locar una mà sobre de l’altra i entrellaçar els dits per enfonsar-les entre uns 5 i 6 cm a una freqüència de 100 a 120 compressions per minut. Després de cada pressió és important realitzar una descompressió, de forma que el cor pugui emplenar-se de sang de nou.

No és recomanable disminuir la pausa més de 10 segons entre compressions, ja que del contrari es perdria el ritme cardíac i podria afectar a la supervivència del pacient. S’ha d’aconseguir una seqüència de compressions constants fins que el pacient obtingui signes de vida o hagi arribat ajuda sanitària.

 

Eines que ens poden ajudar (Beaty)

Actualment en el mercat podem trobar moltes eines que ens permeten atendre aquest tipus d’emergències de forma ràpida i senzilla.

Beaty és un dispositiu que permet realitzar compressions toràciques de forma efectiva proporcionant indicacions audibles a la persona que fa ús d’ell.

Són molts els estudis que han demostra que la profunditat de les compressions hauria d’arribar als 5 cm perquè aquestes siguin efectives, aquestes estan relacionades amb la millora de les possibilitats de supervivència i la millora dels resultats funcionals.

Les principals característiques és que es tracta d’un aparell senzill i fàcil d’utilitzar, el seu disseny ergonòmic està format per una corba de silicona que s’adapta a la mà i facilita la seva adherència. El seu disseny petit i lleuger s’adapta a qualsevol superfície i lloc.

Des de Neosalus volem garantir la supervivència de les persones i per això disposem d’un catàleg de productes dissenyats per a poder atendre qualsevol situació d’emergència que ens podem trobar.

 

COMPARTE ESTE POST