Que és una RCP bàsica?
La reanimació cardiopulmonar o RCP és un procediment de salvament que es realitza quan ens trobem una víctima en parada cardiorespiratòria.
Anualment, més de 6 milions de persones sofreixen una aturada cardíaca sobtada sense previ avís. Els estudis demostren que les víctimes a les quals se li ha fet una RCP abans de rebre ajuda mèdica tenen no sols més possibilitats de sobreviure sinó que també tenen una millor recuperació.
No tota la població està conscienciada de la importància que té saber actuar enfront d’aquestes situacions, per això és imprescindible impartir aquest tipus de formació, amb la finalitat que aquelles persones que estiguin sofrint una aturada cardíaca puguin ser ateses en la brevetat més gran possible.
Cal destacar que en moltes ocasions pot ser necessari l’haver fet un curs de primers auxilis per segons quines maniobres, però saber les tècniques bàsiques de la RCP serà útil per a tots, ja que, una parada cardiorespiratòria succeeix en el moment més inesperat i tothom pot ser víctima.
Aquestes indicacions NO substitueixen en cap cas una formació en primers auxilis, però si es fan bé, poden marcar la diferència entre la vida i la mort d’una persona.
La RCP consta de dos moments:
- Respiració boca o boca, que proveeix oxigen a la víctima.
- Compressions toràciques, que mantenen la circulació sanguínia.
El temps juga en contra en el moment que una víctima entra en parada cardiorespiratòria. En només 4 minuts que el cervell no rebi l’oxigen corresponent, els danys poden ser permanents.
Com fer una RCP bàsica?
Saber reconèixer una parada cardiorespiratòria
Quan una persona cau a terra i no respon, no respira o no té pols, hem d’iniciar una sèrie de passos per a verificar si la víctima està en parada cardiorespiratòria.
Comprovar consciència
Si la víctima està conscient, la deixarem en la posició en la qual l’hem trobat i telefonarem al 112. Esperarem que arribin els serveis d’emergències i la revalorarem contínuament.
En cas que no respongui, col·locarem a la víctima tombada d’esquena a terra i obrirem la via aèria utilitzant la maniobra front-mentó per a verificar que no tingui res que no li permeti respirar.
Comprovar la respiració
Ens fixarem si hi ha moviments toràcics, escoltarem si fa soroll en respirar o si notem la respiració amb la galta o la mà. Si respira amb normalitat, continuarem revalorant la víctima puntualment fins que arribin els serveis d’emergències.
En cas que no respiri, trucarem al servei d’emergències i indicarem ben clar el lloc on estem i que estem amb una víctima d’una possible parada cardiorespiratòria.
Iniciar compressions toràciques
És indispensable que la sang continuï fluint pels òrgans i ho aconseguirem mitjançant les compressions toràciques.
Hem d’agenollar-nos al costat de la víctima per a poder tenir més facilitat a l’hora de realitzar les maniobres. Després, col·locarem el taló d’una de les nostres mans en el centre del pit de la víctima.
S’ha de col·locar el taló de l’altra mà sobre la primera y entrellaçarem els dits. Finalment, amb un ritme de 100 a 120 compressions per minut pressionarem el pit de la víctima ininterrompudament.
Si tens falta de reanimació cardiopulmonar, has de continuar fent la reanimació cardiopulmonar fins que notis signes de moviment o fins que el personal mèdic d’urgència prengui el control.
Si per contra, sí que estàs capacitat en reanimació cardiopulmonar, obre les vies respiratòries i proporciona respiració de rescat.
Insuflacions de rescat
Després de 30 compressions realitzarem 2 respiracions de rescat. Hem de veure com s’infla el pit per a valorar que ho estem fent correctament.
Tornem a les compressions
Realitzarem 30 compressions més i tornarem a fer 2 insuflacions de rescat fins que la víctima respiri amb normalitat o arribin els serveis d’emergència.
Des de Neosalus volem oferir-te la millor cardioprotecció per a tu i els teus. Poder envoltar el teu espai de treball o llocs amb gran volum de persones, permet oferir una atenció ràpida enfront d’aquesta mena de problemes. Oferir espais cardioprotegits, permet salvar vides.