Com afecta el tabac a la nostra salut cardiovascular?

Avui dia sabem que fumar danya el nostre organisme i disminueix la nostra salut. La principal malaltia associada al tabaquisme és el càncer, però hi ha multitud de malalties més com a malalties cardiovasculars, osteoporosis o asma. Això es deu al fet que les substàncies tòxiques que contenen els cigars deterioren les artèries i incrementen les possibilitats que es formin coàguls en la sang.

A més, es fa més difícil el treball del cor perquè augmenta la pressió arterial a causa de la nicotina. De la mateixa manera, si hi ha persones del nostre entorn que són fumadors, també ens perjudica. Ser fumador passiu i respirar el fum del tabac és igual de dolent que fumar, ja que en el fum es troben gran quantitat de substàncies químiques nocives per al nostre cos com a amoníac, arsènic o níquel.

Què és el tabaquisme?

El tabaquisme està estretament relacionat amb les malalties cardiovasculars. Això es deu al fet que la substància tòxica que es consumeix, en aquest cas el tabac, és molt perjudicial per a la salut. La quantitat de compostos que conté el tabac pot arribar a aconseguir els 4.000 i, d’ells, la majoria són potencialment tòxics entre diferents òrgans i sistemes cardiovasculars. Únicament no perjudica la nostra funció respiratòria, també danya la nostra pell, salut bucal, entre molts altres elements.

El tabaquisme es considera un trastorn additiu crònic a la nicotina, que és la que s’encarrega de produir tots aquests processos a nivell cerebral. La persona que ho consumeix, va incloent el consum aquesta substància en el seu dia a dia fins a convertir-se en una persona dependent, és per això que posteriorment, les persones fumadores es veuen davant una gran dificultat en el moment de voler deixar-lo.

Quines malalties pot causar el tabac?

Cardiopatia isquèmica

S’estima que el tabaquisme causa el 29% de la mortalitat per malaltia coronària. Els fumadors tenen un 70% més de probabilitats de sofrir una cardiopatia isquèmica mortal, i un 200% de patir una cardiopatia isquèmica no mortal. En termes pràctics això suposa que els fumadors sofreixen l’infart aproximadament vuit anys abans que els no fumadors, i presenten moltes més possibilitats que es repeteixi si no deixen de fumar. Així mateix, està demostrat que el tabac accelera la progressió de l’arterioesclerosi coronària.

Malaltia cerebrovascular

El risc d’accident cerebrovascular o ictus en els fumadors és un 50% superior al dels no fumadors i està associat al nombre de cigarrets diaris consumits. A més, en els fumadors de mitjana edat amb hipertensió arterial el risc de sofrir un accident cerebrovascular es multiplica per 12. No obstant això, aquest risc es redueix en deixar de fumar fins a igualar-se al dels no fumadors en un termini de 10-15 anys.

Arterioesclerosi

La nicotina i el monòxid de carboni són els components del fum del tabac més nocius per a l’aparell circulatori, ja que s’acumulen en la sang i indueixen la formació de plaques d’ateroma i amb això el progressiu enduriment de les artèries, causant l’arterioesclerosi.

El nostre consell

Des de Neosalus recomanem mantenir sempre una vida sana sempre, ja que la salut no avisa i en qualsevol moment podem tenir un esglai amb atacs al cor i molt més. Reduir el consum d’alcohol en gran part, practicar esport cada dia i, sobretot, deixar de fumar. Com hem explicat anteriorment, fumar comporta un gran nombre de riscos i perills per al nostre sistema respiratori i cardiovascular.Abraça la bona vida i elimina els mals hàbits. Per a més informació visiti la nostra pàgina web per a formació en DEAS, consells de vida i salut cardiovascular. Amb Neosalus, líders de protecció de la salut cardiovascular.

COMPARTE ESTE POST