Asfíxia per ennuegament, com actuar

L’asfíxia per ennuegament, és la tercera causa de mort no natural a Espanya. Consisteix en l’obstrucció de la via per un objecte estrany que s’allotja a la gola o la tràquea i bloqueja el flux d’aire. En els adults, un tros de menjar sol ser el culpable. Els nens petits sovint s’empassen objectes petits. Aquesta obstrucció evita el pas d’aire als pulmons.

Alguns taps són lleus, però altres poden ser greus fins arribar a provocar pèrdues de consciència, parades cardiorespiratòria i fins a la mort. Per aquesta raó, s’ha d’actuar el més ràpid i eficaç possible.

Com identificar un ennuegament?

El signe universal d’ennuegament són les mans estretes a la gola. Si la persona no dona el senyal, busca aquestes indicacions:

 • Incapacitat de parlar
 • Dificultat per respirar o respiració sorollosa
 • Sons estridents a l’intentar respirar
 • Tos, que pot ser feble o fort
 • Pell, llavis i ungles que es tornen blaus o fosques
 • Pell envermellida i després pàl·lida o de color blavós
 • Pèrdua de el coneixement

Tipus de ennuegaments

 • Ennuegament parcial: les vies no estan totalment obstruïdes perquè la persona podrà tossir i s’escoltarà la seva respiració forçada. Poden tornar-se ennuegaments totals.
 • Ennuegament total: el cos estrany no permetrà l’entrada ni sortida de l’aire. Normalment la víctima es durà les mans a la gola, signe de l’ennuegament, sent incapaç de respirar. La seva pell comença a empal·lidir al principi i posteriorment es torna de color blavós, pot agitar-se i perdre la consciència. Sense l’atenció adequada pot arribar a morir.

Què fer davant d’un ennuegament?

Davant d’un ennuegament, és de vital importància actuar ràpidament, ja que com més es triga, més gran és el dany.

Si la víctima tus, és millor no intervenir i deixar que funcioni el reflex natural de la tos. És molt important no colpejar l’esquena de la persona asfixiada quan està dempeus o asseguda, perquè els objectes estranys poden moure més cap a dins.

Si la tos no aconsegueix l’efecte desitjat o el pacient està feble i produeix una tos ineficaç, ha de col·locar-se a la banda de la víctima i inclinar darrere, sostenint el seu pit amb una mà

Donar 5 cops interescolars és a dir en l’àrea entre els dos omòplats) a la part superior de l’esquena, i el taló de la mà queda lliure. Les cops han de ser forta i apuntar cap a dins i cap amunt, cap al cos de la víctima. D’aquesta manera, si el cos estrany es mou serà cap a fora, evitant el risc que es encaix encara més en les vies aèries.

Si les 5 cops interescolars no són eficaços i la víctima segueix conscient, hem d’administrar 5 compressions abdominals, també anomenades maniobres de Heimlich.

Què fer si la víctima està inconscient?

Si la víctima es queda inconscient:

 • Agafar quan cau.
 • Estirar una superfície adequada
 • Trucar immediatament als serveis mèdics d’emergència (si encara no els han cridat).
 • Iniciar una reanimació cardiopulmonar (o RCP) alguna cosa modificada (descrita a continuació), encara que la víctima tingui pols.

 

Hi ha algun Aparell anti-ennuegament?

Si, hi ha aparells creats per solucionar els ennuegaments, els aparells anti-ennuegament de l’actualitat tenen alguns avantatges sobre les tècniques manuals. L’ús d’aquests aparells és sempre bastant fàcil.

També poden ser especialment útils en casos difícils, com a pacients discapacitats, ancians, víctimes inconscients o quan la víctima és un mateix. A més, són de gran ajuda en llocs públics i esdeveniments.

Finalment, arriben a nivells de succió que no poden ser igualats per mètodes manuals. En els pitjors casos d’ennuegament, cap tècnica manual és capaç d’expulsar l’objecte encallat, i és necessari l’ús d’un d’aquests aparells o alguna classe de cirurgia.

El que nosaltres t’oferim

En Neosalus, t’oferim un aparell a anti-ennuegament anomenat Lifevac.

LifeVac és un dispositiu de succió desenvolupat per alliberar una obstrucció a la via aèria de la víctima quan s’ha seguit sense èxit el protocol estàndard en cas d’ennuegament. La durada de la succió és mínima, actuant en segons, el que fa a LifeVac segur i efectiu.

El dispositiu LifeVac és lleuger, ocupa molt poc espai i no necessita cap font d’alimentació. Això el converteix en un equip ideal per a guardar-lo en una farmaciola, armari o portar a sobre i tenir-lo sempre a prop per poder utilitzar-lo de manera immediata. És molt fàcil d’utilitzar i actua en segons alliberant l’obstrucció de manera immediata.

 

 

COMPARTE ESTE POST